28.12.06

Jumalahakuinen juominen lisääntynyt

Tutkimusten mukaan taannoinen alkoholiveron alennus on lisännyt suomalaisten jumalahakuista juomista.Yhä useampi turvautuu jumalaan rentoutuakseen tai paetakseen huolia. Halpa alkoholi on lisännyt etenkin nuorten satunnaista jumalahakuisuutta. "Jumalaa tavoitteleva nuoriso saa nykyisin tarvitsemansa "hengenravinnon" aikaisempaa helpommin", kommentoi alkoholitarkastaja, uskontotieteiden profeetta Anrad Kemppainen Varissuon sosiaalitoimistosta. "Jokaviikonloppuisesta gospelinhoilaamisesta ja sanan julistamisesta kaduilla on tullut nuorille hyväksyttävä ja täysin normaali tapa", Kemppainen jatkaa.

Alkoholin halvan hinnan lisäksi ongelmana tuntuu olevan myös tarjoilun puutteellinen valvonta. Etenkin kirkkojen ehtoollisella on nähty paljon ihmisiä, jotka jo tullessaan ovat jumalan vaikutuksen alaisena. Silti heille tarjoillaan kuten muillekin. Laki kieltää selväsanaisesti tarjoilun jumalan vaikutuksen alaisena oleville ja jumalaisille henkilöille. Kieltoa on kuitenkin vaikea valvoa. "Monet tottuneet uskovaiset osaavat hyvin peittää jumalansa ja sitäpaitsi muutenkin ruuhkaisella alttarilla on vaikeaa ruveta selvittelemään onko kyseessä jumalahakuinen ehtoollisviinin nauttiminen", valittelee Tuomiokirkkopuiston penkiltä tavoitettu arkkipiiska Hannu Pirinen.

Valtioneuvosto onkin ryhtynyt toimiin vähentääkseen jumalahakuista juomista ja ajaakseen suomalaisia uskontotottumuksia keski-eurooppalaisempaan suuntaan. Keinoiksi on esitetty mm. miedompia vaihtoehtoja ehtoollisjuomapöytiin sekä kirkollisveron korotusta.